Sadzonki → Odmiany przerobowe do produkcji win białych
Milia
Odmiana Vitis Vinifera, pochodząca ze Słowacji.

Wzrost krzewów umiarkowanie silny. Plenność krzewów średnia. Owoce o jasnoróżowym zabarwieniu. Możliwość uzyskania wysokiej jakości wina na stanowiskach o bardzo dobrym nasłonecznieniu i odpowiedniej wystawie. Zawartość cukru w moszczu dość wysoka, wynosi 20-22%. Dojrzewanie owoców następuje na początku września. Krzewy średnio odporne na choroby, mrozoodporność kształtuje się w granicach -20ºC. Odmiana możliwa do uprawy w cieplejszych rejonach kraju.

Fot. Źródło własne.

Muskat Odeski
Mieszaniec złożony Muskat Sinij Rannij x Seyve Villard 20-366, pochodzący z Ukrainy.

Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem, bez tendencji do zagęszczania. Plenność średnio wysoka. Jagody średniej wielkości lub małe, o żółtawym zabarwieniu i muszkatowym aromacie. Zawartość cukru w moszczu wynosi 18-20%. Termin dojrzewania owoców przypada na drugą połowę września. Odmiana odporna na choroby grzybowe, natomiast mniej odporna na filokserę, w związku z czym krzewy powinny być szczepione na odpornych podkładkach. Mrozoodporność kształtuje się w granicach -23ºC. Uzyskane wino już w niewielkiej ilości dobrze służy aromatyzowaniu win neutralnych np. Seyval Blanc.

Fot. Źródło własne.

Sibera
Mieszaniec międzygatunkowy Saperawi Siewiernyj x (Foster White Seedling x Prachttraube), pochodzący z Niemiec.

Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średniej wielkości, najczęściej o luźnej strukturze. Jagody o jasnozielonym zabarwieniu, z woskowym nalotem. Zawartość cukru w moszczu w zależności od stopnia nasłonecznienia wynosi 16-19%. Termin dojrzewania owoców przypada na pierwszą dekadę października. Krzewy odporne na mączniaka rzekomego, natomiast podatne na mączniaka prawdziwego. Mrozoodporność w granicach -26ºC. Wino dobrej jakości, typu riesling.

Bianca
Mieszaniec złożony Seyve Villard 12-375 x Bouvier, pochodzący z Węgier.

Plenność krzewów dość wysoka. Wzrost umiarkowanie silny. Jagody o żółtozielonym zabarwieniu, bardzo smaczne. Możliwość uzyskania wina o dobrej jakości i specyficznym aromacie. Zawartość cukru w moszczu 17-21%. Termin dojrzewania owoców przypada na koniec września. Krzewy dość odporne na choroby grzybowe, mrozoodporność w granicach -25ºC. Wymaga słonecznych i osłoniętych stanowisk w przypadku większych nasadzeń.

Fot. Źródło własne.

Strona 1