Sadzonki → Odmiany deserowe
Iza Zaliwska

Prawdopodobnie siewka odmiany Seneca, pochodząca z Polski (znaleziona po wojnie przez prof. Zaliwskiego w Puławach).

Atrakcyjna, wczesna odmiana deserowa. Plenność średnia, można ją jednak zwiększyć poprzez uprawę pod osłonami. Grona średniej wielkości lub duże, stożkowate, średnio zwarte. Jagody średnie o kulistym kształcie i barwie zielonożółtej. Skórka niezrośnięta z miąższem. Miąższ niezbyt jędrny, o lekkim truskawkowym aromacie, charakterystycznym dla Vitis labrusca. Termin dojrzewania owoców przypada na drugą połowę sierpnia. Odmiana niezbyt odporna na mączniaka rzekomego, mrozoodporność w granicach -26ºC.

Jewroplewien

Grona bardzo duże o umiarkowanie zwartych owocach i średniej masie 750 gram. Jagody bardzo duże, owalne o białawym zabarwieniu, dość smaczne. Termin dojrzewania przypada na drugą połowę września. Krzewy odporne na choroby grzybowe, a także w dużym stopniu na mróz. Odmiana polecana do uprawy na stanowiskach słonecznych i przewiewnych.

Fot. Źródło własne.

Kodrianka

Mieszaniec międzygatunkowy Mołdowa x Marszalski, pochodzący z Mołdawii.

Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Plenność dobra. Grona duże, stożkowate, średnio zwarte. Jagody eliptyczne, podłużne o fioletowym zabarwieniu. Z powodu nierównomiernego zawiązywania, owoce często są nierównej wielkości. Miąższ jędrny, harmonijny w smaku. Dojrzewanie owoców następuje w połowie września. Odporność krzewów na choroby podwyższona, mrozoodporność kształtuje się w granicach -22ºC. Dobra odmiana do uprawy pod osłonami. W amatorskiej uprawie przydomowej zalecane okrywanie krzewów na zimę.

Fot. Źródło własne.

Strona 1 23 4 5 6 7