Sadzonki → Odmiany przerobowe do produkcji win czerwonych
Cascade

Mieszaniec klasyczny Seibel 7042 x Seibel 5409, pochodzący z Francji.

Wzrost krzewów umiarkowanie silny. Plenność krzewów wysoka. Owoce o mocno fioletowym zabarwieniu. Zawartość cukru w owocach w granicach 17-20%. Jakość wina dość przeciętna o niezbyt wyraźnym i pospolitym aromacie. Nie ma większej wartości handlowej jako wino odmianowe. Dojrzewanie owoców przypada na drugą połowę września. Krzewy dość odporne na choroby grzybowe i filokserę. Mrozoodporność kształtuje się w granicach -28ºC.

Fot. Źródło własne.

Dunaj

Odmiana Vitis Vinifera, pochodząca ze Słowacji.

Plenność krzewów średnia. Grona średniej wielkości o stożkowatym kształcie, luźne. Jagody małe o kulistym kształcie i granatowym zabarwieniu. Zawartość cukru w moszczu wynosi 18-22%. Termin dojrzewania owoców przypada na koniec września. Odmiana podatna na mączniaka prawdziwego, natomiast dość odporna na mączniaka rzekomego. Mrozoodporność kształtuje się w granicach -21ºC. Odmiana nadaje się do wyrobu win odmianowych wysokiej jakości.

Turan

Odmiana Vitis Vinifera, pochodząca z Węgier.

Krzewy charakteryzują się umiarkowanym wzrostem. Plenność średnio wysoka. Grona średniej wielkości o lekko stożkowatym kształcie. Jagody małe lub średnie o granatowym zabarwieniu, z białawym nalotem. Zawartość cukru w moszczu wynosi 16-19%. Termin dojrzewania owoców przypada na koniec września. Krzewy mało odporne na choroby grzybowe, mrozoodporność w granicach -20ºC. Możliwa do uprawy w cieplejszych rejonach kraju.

Fot. Źródło własne.

Strona 1