Sadzonki → Odmiany deserowe
Ajwaz

Mieszaniec międzygatunkowy Mołdowa x Cardinal, pochodzący z Ukrainy.

Wczesna odmiana deserowa, plenność krzewów dość wysoka. Polecana do amatorskiej uprawy przydomowej, a także pod osłony. Grona duże, stożkowate lub cylindryczne, średnio zwarte. Jagody duże, owalne, koloru granatowego. Miąższ średnio ścisły, soczysty. Dojrzewanie na początku września. Odporność krzewów na choroby grzybowe wysoka. Mrozoodporność w granicach -20ºC. W amatorskiej uprawie przydomowej krzewy powinny być okrywane na zimę.

Fot. Źródło własne.

Alwood

Mieszaniec międzygatunkowy Fredonia x Athens, pochodzący ze Stanów Zjednoczonych.

Popularna odmiana w amatorskich nasadzeniach, o bardzo charakterystycznym intensywnym smaku. Plenność dość wysoka. Grona średniej wielkości, umiarkowanie zwarte. Jagody średnie, kuliste, z dość grubą fioletowo-granatową skórką łatwo oddzielającą się od miękkiego miąższu. Termin dojrzewania przypada na połowę września. Krzewy odporne na choroby grzybowe, mrozoodporność w granicach -29ºC. Najlepsze dla tej odmiany jest krótkie cięcie.

Fot. Źródło własne.

Ałyj

Mieszaniec międzygatunkowy Euro-amurskij hyb. x Cardinal, nie ustalono kraju pochodzenia.

Odmiana dość plenna. Grona duże, stożkowate, zwarte. Jagody duże, wyrównane, owalne, koloru różowego lub ciemnoróżowego. Miąższ chrupki bez charakterystycznych aromatów. Skórka twarda, zrośnięta z miąższem, wyczuwalna podczas konsumpcji. Termin dojrzewania przypada na drugą połowę września. Krzewy odporne na mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego. Mniejsza odporność na szarą pleśń ze względu na zwarte grona. Mrozoodporność w granicach -25ºC.

Fot. Źródło własne.

Strona 1 2 3 4 5 6 7